'Kijk ze kijken...'

Orwells ‘1984’ en Huxley’s ‘Brave New World’ waren niet het uitgangspunt van Theatergroep Kortsluiting 2.0 bij het schrijven van de voorstelling ‘Kijk ze kijken’, maar beiden kwamen regelmatig om de hoek kijken. Het uitgangspunt zelf was een geheel eigentijds krantenbericht waarin een journalist een fotograaf en zijn model een jaar lang volgde. Het bracht ‘Kortsluiting’ op de vraag: vanuit welke behoefte willen we zo ontzettend graag gezien worden? En wat doet dat altijd gezien worden met een mens? We kennen onze wereld. Weten dat wij ongevraagd in vele straten worden vastgelegd op beeld. We kennen de mores van de grote gemene deler waaraan we onszelf spiegelen en die we anderen voorhouden als maatgevend. Was ‘1984’ een schrikbeeld? Voor de moderne mens doet het herkenbaar aan.

Kijk ze kijken’ speelt met een wereld waarin iemand de touwtjes in handen heeft. Deze ‘observator’ cultiveert het gevoel van onveiligheid en de behoefte aan een overzichtelijk leven. Zij zet haar ‘presentator’ slim in om alles wat minder controleerbaar is uit te bannen. Kunst en literatuur verdwijnen, alles speelt zich af binnen de paden waar entertainment en straf de lijnen uitzetten. De vele camera’s in deze wereld zijn bedoeld om op het spoor te komen wat zich buiten die paden begeeft. Klinkt het u vertrouwd in de oren?

Kijk ze kijken’ speelt in een wereld waarin de personages hun weg zoeken in een toekomst waarin alles geregeld is van de wieg tot het graf.

Een buitenman heeft zich al afgezonderd en wordt inmiddels niet meer gezien, hij is omringd door boeken uit het verleden en dicht zichzelf geen enkele rol meer toe. Maar dan haakt een mysterieus meisje bij hem aan. Wie is zij? Waarom is zij er?

Emma reageert op een advertentie waarin een fotograaf op zoek is naar iemand die hij fotografisch kan stalken. Zij! Als onderdeel van een kunstproject! Ze zegt: “Ja!” Wat drijft haar? Wat zoekt ze? En wat doet de komst van de flamboyante Louise in haar leven?

Thomas is een verlegen en wat angstige fotograaf. Vader Max geeft hem continue het gevoel de mindere te zijn. Hij grijpt zijn kans als de machthebbers zijn fotografisch project als een prima aanvulling zien op hun doelen. Ten koste van wat past hij zich aan?

Zijn ze slachtoffer?

“Van wie anders dan van u heb ik die macht gekregen”.

 

Spelers: Annemieke van der Plas, Marion Breed, Corien Klos, Marieke Boots, Dick Stolwijk, Bert Lont, Malou Spier en Jos van Venrooij
Regie en script:
Gerda Klievink
(http://www.theatercoachamsterdam.nl)
Muzikant: Andreas Keesman
Tekst liedjes: Jos van Venrooij
Belichting en Techniek: Jan Tielen en Frank Goosens
Grime: Gerda Klievink en Lilian van Kemmeren
Decor: Chris Boot, Bert Lont, Arjo Wijma en Anneke Heemsbergen

Film:
Florens de Graaf
Fotografie:
Lilian van Kemmeren
Met dank aan:
Saskia van Poppel, Marianne Jepkes en Chris Gilbride

 

LET OP: Speeldata zijn aangepast !

 

Premiere
Pardoes, Hoogwoud
21 november 2021, 14:30 uur
Kaarten: www.podiumpardoes.nl


Artiance, Alkmaar
27 november 2021, 20:30 uur
28 november 2021, 14:30 uur
Kaarten:
06-42 85 86 86
of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

't Stamhuis, Purmerend
04 december 2021, 20:30 uur
Kaarten: 06-42 85 86 86
of  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

De Cultuurschuur, Wieringerwerf
08 januari 2022, 20:30 uur
Kaarten: 06-42 85 86 86
of  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Het Pakhuis, Hoorn
15 januari 2022, 20:30 uur
16 januari 2022, 14:30 uur
Kaarten: www.pakhuishoorn.nl
Scagon Theater, Schagen
22 januari 2022, 20:15 uur
23 januari 2020, 14:15 uur
Kaarten: www.scagondeluxe.nl 
   

 

© 2021 by TG Kortsluiting 2.0.